In Esports insights lichten we bijzondere, speciale en interessante esports business insights toe. In deze insight aandacht voor het nieuwe stadion van Real Madrid. De Spaanse voetbalclub maakte in haar plannen bekend een esports arena in haar stadion te gaan bouwen.

Stadion renovatie
Recent maakte voetbalgigant Real Madrid de definitieve plannen voor de renovatie van haar stadion bekend. Op zich natuurlijk niks speciaals, maar een van de onderdelen binnen de renovatie is het bouwen van een esports & events arena. Opvallend detail daarin is dat Madrileense club zelf nog niks met esports doet. De renovatie van het stadion, die in 2019 begint, kan daar weleens verandering in gaan aanbrengen.

De club maakte aan de hand van een conceptvideo de plannen voor de stadion wijziging bekend. Het was al een tijdje bekend dat de club plannen had om het stadion te gaan verbouwen, maar over de inhoud van de wijziging (naast een transparante spelerstunnel) was nog weinig bekend. De renovatie van het stadion gaat de club in totaal 525 miljoen euro kosten.

Real Madrid en esports
Momenteel is Real Madrid dus nog nauwelijks met esports bezig en is het bouwen van een esports arena, volgens ons EsportsXperts, een stap in de goede richting. Het opzetten van een esports arena en het organiseren van toernooien zou volgens de plannen de club 150 miljoen euro per jaar gaan opleveren. Waarmee het accent van de club in eerste instantie lijkt te liggen op het hosten van (esports) events. Het renoveren van het stadion en het bouwen van de arena zal naar verwachting 3,5 jaar duren.

Tottenham Hotspur
De combinatie esports met traditionele sporten is een trends die we binnen de sportwereld natuurlijk steeds vaker zien. In eerste instantie waren voetbalclubs vooral geïnteresseerd in het onder contract hebben van esporters. Maar momenteel zien we dat steeds meer sportorganisaties ook interesse tonen in het hosten van esports events. Zo is het concept van Real Madrid niet helemaal nieuw in de voetbalbranche, vorig jaar presenteerde de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur een soortgelijk plan. Daarin gaf de club aan dat ze mogelijk uit tickets van niet-voetbal gerelateerde events (esports events en concerten) per event ca. 3 miljoen euro winst konden maken.  Het stadion van de Londense club zou daarin 50.000 esports fans kunnen ontvangen. Hoewel dat vrij veel lijkt voor een esports event, bezochten in 2014 maar liefst 45.000 fans de League of Legends finale in Seoul. Dit gecombineerd met de nog altijd mondiaal groeiende interesse in esports, maakt 50.000 bezoekers ineens heel reëel. Hoeveel bezoekers de esports arena in het nieuwe stadion van Real Madrid kan ontvangen is nog niet bekend.

Zie hieronder de video waarmee de Spaanse club de plannen voor haar nieuwe stadion bekend maakte.