Het nieuwe jaar is slechts twee weken oud en Fortnite is alweer in het nieuws. Game-ontwikkelaar Epic Games organiseert gedurende de Australian Open namelijk een Fortnite event onder de naam Super Smash.

Deelname aan het event is mogelijk voor alle bewoners van Australië en Nieuw Zeeland van boven de 16 jaar. De eerste vijfhonderd online geregistreerde spelers worden uitgenodigd om op 26 januari in de Margaret Court Arena in een van de vijf heats plaats te nemen. Het event bestaat uit registratie, kwalificatie en een finale fase. Elke deelnemer speelt tweemaal, waarna de top 20 door middel van een kwalificatie strijdt voor de finale de volgende dag.

De totale prijzenpot van het toernooi staat op ongeveer 313.000 euro (500.000 Australische dollars). De pot wordt verdeeld over solo en duo disciplines. De uiteindelijke winnaar van de solo discipline mag ruim 62.000 euro op zijn rekening bijschrijven. De te verdelen prijzen aan de winnaars van de duo discipline zullen worden geschonken aan goede doelen naar keuze. Dit bedraagt ca. 30.000 euro voor de winnaar, ca. 12.000 euro de nummers twee en drie en ca. 6.000 euro voor de nummer vier.

Volgens Craig Tiley (Australian Open Tournament Director) geeft de Australian Open door middel van de Summer Smash de beste gamers uit Australië en Nieuw Zeeland de kans om zichzelf te laten zien. Daarnaast is de Australian Open volgens hem altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden om meer mensen te bereiken. Dat de Summer Smash finale enkele uren voor de mannenfinale van het toernooi wordt gespeeld is daar volgens hem een mooi voorbeeld van.

In de entertainment scene staat de Australian Open al langer bekend als een tennistoernooi waar veel nevenactiviteiten georganiseerd worden. Echter, is het organiseren van een esports-event met zo’n hoge prijzenpot en vrije registratie iets van een nieuw niveau. Geheel nieuw is esports voor de stad Melbourne overigens niet. Vorig jaar organiseerde de stad de ‘Melbourne Esports Open’ met onder andere de finales van de Overwatch League.

De Australian Open vindt plaats van 14 t/m 27 januari.