Voetbal en esports zijn een ‘match made in heaven’. Voetbal is veruit de meest populaire sport ter wereld (ook in Nederland) en door EA SPORTS met de FIFA Franchise uitstekend naar de virtuele wereld gebracht. FIFA is razend populair en toch heeft een professionele competitie in Nederland lang op zich laten wachten. Ook de voetbalbond KNVB ziet dat de ontwikkelingen op het gebied van esports zich in snel tempo opvolgen en presenteerde de aanpak om met gaming de generatie Y & Z aan zich te binden.

Dertig,  veertig jaar geleden speelden kinderen voornamelijk buiten. In de speeltuin en op pleintjes. Daar kwamen jongeren ook in aanraking met voetbal. Een doel bestond uit twee jassen of een lantaarnpaal. Tegenwoordig spelen jongeren eerst op de Playstation FIFA en gaan dan naar buiten om dat proberen na te doen. De leefwereld van jongeren is veranderd. Uit onderzoek van de KNVB blijkt dat maar liefst 4 op de 10 millennials gemiddeld 5 uur per week besteedt aan gaming. FIFA was in 2017 de populairste game in Nederland. Jongeren kijken naar esports of bezoeken een esports event.

Voor de KNVB is het noodzaak om gebruik te maken van de populariteit van esports en gaming. Maar liefst twee derde van 1,2 KNVB-leden is jonger dan 25 jaar. De wereld van deze leden draait om FIFA Skills en Youtube helden. Daarom ontwikkelt de KNVB op dit moment om zowel de topsport als breedtesport met esports te binden.

Op topsportniveau wist KNVB recentelijk een mooie slag te slaan met de allereerste e-interland ter wereld. In deze wedstrijd werden met de echte selecties van het Nederland elftal en het Engelse elftal gespeeld. Voor Nederland trad de esporter van PSV aan: Ali Riza Aygun. Bas Dost en Wout Weghorst in de spits, Virgil van Dijk in de verdediging en Jeroen Zoet in het doel. De wedstrijd was live op Fox Sports en Youtube te volgen. Weghorst maakte het winnende doelpunt en de samenvatting staat tussen de best bekeken video’s op Youtube voor ons OnsOranje. De KNVB sluit niet uit daar in de toekomst ook een bondscoach voor esporters wordt aangesteld.

Op breedtesport niveau zijn esports en gaming voor verengingen de manier om jongeren (vaker) naar de club te halen. De KNVB organiseert in samenwerking met Dutch Game Masters door het hele land E-talents cups waarbij verenigingen talentdagen organiseren om de esporters van de verenging te vinden. De toernooien zijn razend populair en worden gesteund door EA en FIFA.

Zo is esports voor de KNVB de manier om: jongeren te bereiken, innovatieve content te maken, nieuwe partnerships aan te gaan, positieve imago te bouwen en nieuwe kanalen op te zetten. De initiatieven staan echter nog in de kinderschoenen, niet iedereen is overtuigd. De uitdaging zijn om heldere doelstellingen op te stellen, draagvlak te creëren, rechten op te bouwen en nog beter op de snel veranderende wereld in te kunnen spelen.

Bekijk de presentatie van de KNVB tijdens EsportsX 2018 hier.